W większości miast w Polsce na świątecznych jarmarkach za pajdę chleba ze smalcem przyjdzie nam zapłacić przynajmniej 15 złotych. Tymczasem ten domowy może być znacznie tańszy, niż na jarmarku i znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu.
Czytaj także: Sałatka szwajcarska Magdy Gessler. Idealna na imprezę
Warto też wiedzieć, że smalec ze skwarkami, zwany Smôłt ze szpérkama, został w 2015 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych w woj. pomorskim. I dotyczy to dokładnie takiego smalcu, jak z poniższego przepisu - z cebulką i jabłkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy smalec - składniki:
- 700 g słoniny
- 400 g surowego boczku - zmielonego
- 2 białe surowe kiełbaski
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
Domowy smalec - sposób przyrządzenia:
- Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.
- Obierz białą kiełbasę z osłonki po czym wrzuć jej mięso do środka wywaru na patelni. Podsmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę
- Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.
Czytaj także: Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków
i gotowe! Pajda chleba ze smalcem idealnie komponuje się z kiszonym ogórkiem. Pamiętaj też, że warto do niej wykorzystać świeży chleb z piekarni, a nie pakowany z supermarketu. Wówczas mamy gwarancję chrupiącej skórki. Ze smalcem najlepiej skomponuje się pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie.
Czytaj także: Schab po dziekańsku. Tajemnicą jest jeden składnik
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.