Jeśli nie macie czasu, bądź wątpicie w swoje umiejętności - bez obaw możecie sięgnąć po gotowy zakwas ze sklepu. Pamiętajcie jednak, żeby miał czysty skład, najlepiej w postaci wody i mąki żytniej, ewentualnie przypraw. Żadnego mleka ani ulepszaczy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy żurek z zakwasu z butelki - składniki:
- pół litra zakwasu z butelki,
- 500 g białej kiełbasy,
- 1,5 l bulionu,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
- 2 ząbki czosnku,
- do smaku: sól i pieprz, pół łyżeczki majeranku i 2 liście laurowe,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
Domowy żurek z zakwasu z butelki - sposób przyrządzenia:
- Kroimy żeberka lub boczek, w zależności od tego, z czego korzystamy, na kilka części. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, a potem dodajemy wspomniane wyżej mięso, a także kiełbasę i listki laurowe. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20-25 minut.
- Po tym czasie do garnka dolewamy dobrze wstrząśnięty zakwas z butelki. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy według uznania.
- Po upływie jeszcze kilku minut zdejmujemy garnek z żurkiem z ognia. Do miseczki przelewamy kilka łyżek zupy, a następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do żurku, aby go zahartować. Jeśli dodalibyśmy śmietanę prosto do garnka, istnieje ryzyko, że by się zważyła
Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Tak możesz je wykorzystać
i gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół. Kiełbasę do zupy najlepiej pokroić w plasterki. Oczywiście możecie też żurek zapasteryzować po przyrządzeniu - pamiętajcie jednak, żeby zrobić to bez dodatków w postaci jajka czy kiełbasy.