Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Ciasto jest bardzo kokosowe i orzeźwiające. Dlatego sprawdzi się na przyjęciach rodzinnych, chrzcinach lub komuniach.
Czytaj także: Hit PRL-u. "Pijaczek" królował na polskich stołach
Ciasto Afrodyta. Potrzebne składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: aromat kokosowy
Masa serowa:
- 1/2 kg drobno zmielonego sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 litra śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietany śnieżki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1-2 łyżki cukru pudru
Kokos:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 5 dag masła
Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego morelowego lub brzoskwiniowego
Ciasto Afrodyta. Sposób wykonania:
- białka ubij, stopniowo dodają cukier i żółtka
- na końcu delikatnie wmieszaj mąki i proszek do pieczenia
- blaszkę (36x24cm) wyłóż papierem do pieczenia
- ciasto piecz przez 30-40 minut w 180 st.C.
- po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 blaty
- galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku
- ser utrzyj z cukrem, dodając też połowę tężącej galaretki
- śmietanę ubij ze śnieżką, dodaj cukier puder i na końcu pozostałą galaretkę
- ubitą pianę połącz delikatnie z serem
- na koniec przygotuj prażone wiórki: wszystkie składniki rozgrzej na patelni i doprowadź do zarumienienia
- na biszkopt wyłóż 3/4 masy i przykryj drugim biszkoptem. Na wierzch wyłóż dżem i pozostałą masę serową. Całość posyp wiórkami kokosowymi
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl