Sernik baskijski powstał z rąk cukiernika San Sebastiana. Porzucił on znaną z Nowego Jorku zasadę kształtu i wyglądu. Sernik baskijski jest mocno kremowy i lejący się, a jego wierzch często przypalony. Mimo wszystko to wypiek, który od lat cieszy się mianem najlepszego sernika na świecie, a jego ceny osiągają naprawdę wysokie sumy.
Przepis na sernik baskijski. Potrzebne składniki:
- 900 g serka typu philadelphia
- 500 ml śmietanki kremówki
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 50 g mąki
- laska wanilii
- szczypta soli
Przepis na sernik baskijski. Sposób wykonania:
- Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, papier musi wystawać zza formy, by później móc wyjąć ciasto
- Najpierw dokładnie zmiksuj serek z cukrem aż do jego rozpuszczenia
- Dodaj jajka, startą wanilię i sól, miksuj do dokładnego połączenia składników
- Dodaj śmietankę i dalej miksuj aż do uzyskania puszystej i kremowej masy
- Do masy przesiej mąkę, miksuj do dokładnego połączenia składników
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez 60-70 minut
Sernik podczas pieczenia powinien urosnąć, ale później opadnie. Dzięki temu pozostaną duże brzegi. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie mocno brązowe z wierzchu. Taki właśnie jest urok sernika baskijskiego.
Zobacz także: Sposób na idealny świąteczny sernik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl