Holenderski pieczony naleśnik tak naprawdę wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowuje się go w piekarniku, dzięki czemu ciasto mocno wyrasta i jest niezwykle puszyste. Można go podawać zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami.
Czytaj także: Smażone mleko. Wyjątkowy hiszpański deser
Holenderski naleśnik "dutch baby" - potrzebne składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki masła
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
Holenderski naleśnik "dutch baby" - sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200° C
- Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie
- Rozpuść 3 łyżki masła na żeliwnej patelni w rozgrzanym piekarniku lub na ogniu
- Na patelnię wlej ciasto i ostrożnie przenieś ją z powrotem do piekarnika. Piecz, aż będzie wyrośnięte i zarumienione, około 15 do 20 minut
Gotowy naleśnik powinien mieć wyrośnięte, puszyste brzegi, a środek może nieco opaść. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem i skropiony sokiem z cytryny. Można go okrasić także ulubionymi owocami. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.