Skąd wzięła się nazwa dziad podlaski? Tego nikt nie jest w stanie jednoznacznie wyjaśnić. Wiadomo jednak, że jest to przepyszne ciasto czekoladowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Koniecznie wypróbuj.
Dziad podlaski. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 2 duże jajka
- sok z cytryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka oleju
- sól
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego, mocnego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dziad podlaski. Sposób wykonania:
- jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny
- mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i szczyptą soli
- w osobnej misce roztrzep jajka z cukrem
- dodaj do nich olej i ponownie wymieszaj
- mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj
- formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia
- ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- piecz około 30 minut
- do małego rondelka włóż masło z cukrem i kakao
- wszystko podgrzewaj od czasu do czasu mieszając
- kiedy masło i cukier się rozpuszczą zdejmij rondelek z ognia i dodaj do środka kwaśną śmietanę. Wszystko energicznie zamieszaj
- gotową polewa polej ciasto
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: