Nie masz pomysłu co przygotować na obiad? Oto przepis na pyszne klopsiki jak z Ikei. Znikają z talerza bardzo szybko, radzimy więc przygotować od razu podwójną porcję. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Smacznego!
Przepis na klopsiki jak z Ikei. Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 250 g mięsa wieprzowego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 5 łyżek mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
sos do klopsików:
- 150 ml buliony warzywnego
- 150 ml bulionu wołowego
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 150 ml śmietanki
- 1 łyżeczka musztardy
Przepis na klopsiki jak z Ikei. Sposób przygotowania:
- mięso mielone wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami
- formuj kuleczki, ułóż je w naczyniu i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny
- po tym czasie klopsiki podsmaż na oliwie na złoty kolor, a następnie piecz je w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 170 st. C
- sos: masło rozpuść na głębokiej patelni, dodaj mąkę i wymieszaj
- zalej bulionem warzywnym i wołowym, dodaj sos sojowy, śmietankę i musztardę
- kiedy sos będzie gęsty dodaj upieczone klopsiki
- klopsiki w sosie podawaj z ziemniakami lub frytkami
Czytaj także: Obiad z trzech składników. Przepis na wyśmienity makaron
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl