Kurki generalnie zachwycają swoimi walorami smakowymi i potrafią uszlachetniać dania. Niestety, czasem spożywanie tych grzybów staje się mało przyjemne, a wszystko ze względu na gorzki posmak.
Skąd się on bierze? Przyczyna może tkwić w błędach grzybiarza. Gorzki smak przytrafia się w przypadku nieodpowiedniej pory zbiorów, smażenia grzybów na patelni zalanej olejem lub oliwą czy też wtedy, gdy kurki są zbyt długo przechowywane.
Pamiętać trzeba o ich dokładnym oczyszczeniu. Przyda się do tego mała szczoteczka, by wyeliminować wszystkie zabrudzenia, w tym piasek, pył czy resztki igliwia i liści - podkreśla serwis przepisy.pl.
Podano też kilka przydatnych wskazówek. By kurki były smaczne, należy usmażyć je na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Dobrym patentem jest też gotowanie kurek na parze. To również zapobiega pojawieniu się goryczki.
Gorzkie kurki? Oto przydatne patenty
Niektórzy mrożą kurki. W przypadku takiego postępowania należy pamiętać o tym, by spożyć je w ciągu trzech miesięcy. Po tym okresie ryzyko wystąpienia gorzkiego smaku wzrasta.
Jesz świeże kurki, a mimo to są gorzkie? Spokojnie, również w tej sytuacji można co nieco poradzić. Jak uratować takie grzyby?
Podsmaż je na patelni na maśle. Zadbaj o dodatek smażonej cebulki lub przypraw o słodkim posmaku, które zrównoważą gorzki smak. Szukasz sposobu na to, jak pozbyć się goryczy w sosie kurkowym? Możesz wykorzystać wspomniane pomysły lub wzbogacić danie o dodatkową porcję słodkiej śmietany - podpowiada wspomniany wcześniej serwis.