Jedzenie na mieście czy zamawianie obiadów z dowozem powoli staje się luksusem tylko dla wybranych. W obliczu wszędobylskiej drożyzny wielu Polaków wybiera stołowanie się w domu. Nie zawsze jednak mamy czas lub ochotę, by spędzać godziny w kuchni. Co możemy wówczas zrobić?
Rozwiązaniem są proste, ekspresowo przygotowywane dania. Nie chodzi o gotowe obiady ze sklepu czy chińskie zupki. Istnieją przepisy na pyszne, pełnowartościowe potrawy z zaledwie kilku składników, które można przygotować samodzielnie w parę minut.
Włoch podzielił się przepisem idealnym po ciężkim dniu
Mistrzami w szybkich, prostych i smakowitych daniach są Włosi. Swoją recepturą na idealny obiad "na pocieszenie" po ciężkim dniu podzielił się uznany szef kuchni Max Mariola. Chodzi o aglio olio e peperoncino - jedno z najprostszych, tradycyjnych dań makaronowych kuchni włoskiej
Czytaj także: Polak poszedł na obiad na Krecie. Aż chwycił za telefon
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: 100 zł za hot doga. Spójrzcie, co zastaliśmy w Sopocie
Do stworzenia tego dania potrzeba zaledwie kilka składników, które prawdopodobnie masz już w swojej lodówce. Oto przepis włoskiego mistrza na spaghettii aglio olio e peperoncino:
Składniki:
- Pęczek natki pietruszki
- Makaron spaghetti
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli lub pepperoni
- Oliwa z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie
- Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę
- Posiekaj pietruszkę i papryczki
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, łodygi pietruszki i papryczkę
- Dodaj liście pietruszki i wazową łyżkę wody po makaronie
- Na koniec przełóż na patelnię makaron, posól, wszystko dobrze wymieszaj
Makaron będzie jeszcze pyszniejszy, jeśli podasz go z serem pecorino. Smacznego!
Czytaj także: O takim napiwku może pomarzyć niejeden z nas. Kelnerka zaniemówiła, gdy zobaczyła ile dostała
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.