Dziś święto polskiej żywności. Przepis na tradycyjny piróg biłgorajski

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia. To właśnie pod koniec sierpnia stragany uginają się od polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. To idealna okazja, aby odkryć regionalne polskie potrawy. Spróbuj przepisu na tradycyjny piróg biłgorajski.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na LubelszczyźniePiróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubelszczyźnie
Źródło zdjęć: © Twitter

Piróg biłgorajski to potrawa rodem z Biłgoraja, ale popularna na całej Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i podsmażany na patelni i podawany ze śmietaną.

Piróg biłgorajski jest przygotowywany na dwa sposoby, jedni pieką farsz w cieście, inni bez. Sam sprawdź, która wersja bardziej przypadnie Ci do gustu.

Karolina Gilon wspomina OSTRĄ wymianę zdań z Edwardem Miszczakiem: "Ja go lubiłam. (...) ŻAŁUJĘ tej naszej przepychanki" (WIDEO)

Przepis na piróg biłgorajski. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 gram masła
  • 10 gram drożdży
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 350 g ziemniaków
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól

Czytaj także: Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś

Przepis na piróg biłgorajski. Sposób wykonania:

  • Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać suchą kaszę, dodać smalec (może być ze skwarkami) i razem dokładnie wymieszać, przykryć na kilka minut. Do przestygniętego farszu dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać
  • W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia
  • Masło posiekać z mąką
  • Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto
  • 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy
  • Na ciasto wyłożyć farsz i wyrównać łyżką
  • Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym
  • Piec około 1 godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać na zimno pokrojony w plastry lub podsmażać na patelni na maśle. Można jeść ze śmietaną lub kefirem. Smacznego.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Rodzice dwulatka nie żyją. Rogatki nie opadły. Przeprowadzono testy
Rodzice dwulatka nie żyją. Rogatki nie opadły. Przeprowadzono testy
"Nie wolno im wracać do domu". Tak Putin traktuje swoich żołnierzy
"Nie wolno im wracać do domu". Tak Putin traktuje swoich żołnierzy