Piróg biłgorajski to potrawa rodem z Biłgoraja, ale popularna na całej Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i podsmażany na patelni i podawany ze śmietaną.
Piróg biłgorajski jest przygotowywany na dwa sposoby, jedni pieką farsz w cieście, inni bez. Sam sprawdź, która wersja bardziej przypadnie Ci do gustu.
Przepis na piróg biłgorajski. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 gram masła
- 10 gram drożdży
- pół szklanki śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Farsz:
- 350 g ziemniaków
- 150 g sera twarogowego
- 1 łyżeczka smalcu
- 400 g kaszy gryczanej
- 3 jajka
- pieprz
- sól
Czytaj także: Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś
Przepis na piróg biłgorajski. Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać suchą kaszę, dodać smalec (może być ze skwarkami) i razem dokładnie wymieszać, przykryć na kilka minut. Do przestygniętego farszu dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać
- W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia
- Masło posiekać z mąką
- Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto
- 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy
- Na ciasto wyłożyć farsz i wyrównać łyżką
- Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym
- Piec około 1 godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać na zimno pokrojony w plastry lub podsmażać na patelni na maśle. Można jeść ze śmietaną lub kefirem. Smacznego.