Eki to trójkątne ciasteczka kokosowe z dżemem. Pochodzenie tej nazwy nie jest do końca jasne i istnieje wiele teorii. Eki może pochodzić od niemieckiego "ecke", co oznacza "rogi". Ta teoria wydaje się bardzo prawdopodobna, ponieważ Eki najczęściej mają trójkątną formę.
Czytaj także: Domowe cukierki mordoklejki. Tylko 3 składniki
Eki. Potrzebne składniki:
- pół kostki masła,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Czytaj także: Smażony budyń? Smaczna przekąska w kilka minut
Składniki na masę kokosową:
- 250 g wiórek kokosowych,
- 1/2 kostki masła,
- szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- dodatkowo: dżem wiśniowy do posmarowania ciasta i polewa czekoladowa.
Eki. Sposób przygotowania:
- masło roztop i po przestudzeniu wymieszaj z cukrem jajkami, cukrem waniliowym, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- ze składników zagnieć ciasto
- ciasto rozwałkuj, wyłóż na płaską blachę i posmaruj dżemem
- w rondlu roztop pół kostki masła, wystudź i dodaj cukier oraz cukier waniliowy
- dodaj wiórki kokosowe i jajka i dokładnie wymieszaj
- masę kokosową wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto
- piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasteczka przez około 25 minut
- po wystudzeniu ciasto pokrój w trójkąty, a rogi ozdób czekoladą
Czytaj także: Słodko-mleczne kostki. Pyszny deser w kilka minut
Zobacz także: Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl