Ciasto Mars to bardzo słodki, ale lekki deser, który idealnie sprawdzi się na upalne dni. Smakuje niemal jak popularne batoniki, a co najważniejsze, do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika.
Czytaj także: Sernik pieczony na wodzie. Obłędnie puszysty i kremowy
Ciasto Mars. Potrzebne składniki:
- 450 g herbatników
- puszka kajmaku
Krem czekoladowy:
- 100 g kakao
- pół kostki masła
- 70 ml mleka
- szklanka cukru pudru
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady deserowej
- 5 łyżek śmietanki 30% lub mleka
Ciasto Mars. Sposób wykonania:
- blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wyłóż pierwszą warstwę herbatników
- kajmak rozsmaruj na herbatnikach i połóż następną warstwę herbatników
- miękkie masło ucieraj, dodając stopniowo przesiany cukier puder z kakao
- do masy dolewaj mleko i miksuj
- powstały krem wyłóż na herbatniki i wstaw całość do lodówki
- przygotuj masę śmietankową: żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszaj i odstaw, do ostudzenia
- mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem
- schłodzoną śmietankę zmiksuj i dodaj ją do mascarpone
- do masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj
- masę wyłóż na herbatniki, a następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki
- tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki lub mleka i mieszaj
- polewę rozprowadź na herbatnikach i wstaw ciasto lodówki na dłużej żeby wszystko stężało
- ciasto można przyozdobić kawałkami batoników lub posiekaną czekoladą
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl