Ten ekspresowy piernik jest bardzo miękki i puszysty. Wykonuje się go szybko i można upiec go nawet dzień przed świętami. W przepisie użyte są powidła śliwkowe, ale możesz przełożyć go dowolnym kremem lub nie przekładać wcale.
Piernik Anny Starmach. Potrzebne składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g płynnego, jasnego miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 g miękkiego masła
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20 g suszonych śliwek
- 10 g kakao
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dodatkowo: 50 ml mleka, 50 ml masła, 100 g gorzkiej czekolady i powidła śliwkowe
Piernik Anny Starmach. Sposób przygotowania:
- śliwki pokrój w cienkie paseczki
- orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i dodaj do śliwek
- w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
- w oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
- do masła dodawaj pojedynczo żółtka
- dodawaj stopniowo dodawaj mąkę, miód i posiekane bakalie
- w osobnej misce ubij białka i ostrożnie wymieszaj z masą piernikową
- ciasto przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min lub do "suchego patyczka
- Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję
- ostudzony piernik przełóż powidłami i udekoruj polewą czekoladową
Gotowe! Jeśli chcesz, do powideł możesz dodać goździki lub skórkę z pomarańczy, aby były bardziej aromatyczne na Boże Narodzenie.
Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: