Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ekspresowy piernik według przepisu Ani Starmach

1

Pyszne i aromatyczne pierniki królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Ania Starmach zdradziła przepis na swój ulubiony ekspresowy piernik, który zrobisz w kilka minut.

Ekspresowy piernik według przepisu Ani Starmach
Pierniki to pyszne i aromatyczne ciasta, które piecze się zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. (Pexels)

Zapach pierników kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Autorka książek kucharskich i bloga kulinarnego Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszny i co najważniejsze prosty w wykonaniu piernik. Przygotowanie tego ekspresowego piernika zajmie ci zaledwie kilka minut.

Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Wykonanie:

  • śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki, orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
  • żółtka oddziel od białek
  • żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód
  • masę mieszaj mikserem na niskich obrotach
  • w osobnej misce ubij białka na sztywno i dodaj je do masy, ostrożnie wymieszaj łyżką
  • masę piernikową przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i piecz ok. 50-60 minut
  • ostudzony piernik możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka
Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić