Zapach pierników kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Autorka książek kucharskich i bloga kulinarnego Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszny i co najważniejsze prosty w wykonaniu piernik. Przygotowanie tego ekspresowego piernika zajmie ci zaledwie kilka minut.
Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g płynnego, jasnego miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 g miękkiego masła
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g suszonych moreli
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20 g suszonych śliwek
- 10 g gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Wykonanie:
- śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki, orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
- żółtka oddziel od białek
- żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód
- masę mieszaj mikserem na niskich obrotach
- w osobnej misce ubij białka na sztywno i dodaj je do masy, ostrożnie wymieszaj łyżką
- masę piernikową przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i piecz ok. 50-60 minut
- ostudzony piernik możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka
Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl