Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ekspresowy piernik według przepisu Ani Starmach

1

Pyszne i aromatyczne pierniki królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Ania Starmach zdradziła przepis na swój ulubiony ekspresowy piernik, który zrobisz w kilka minut.

Ekspresowy piernik według przepisu Ani Starmach
Pierniki to pyszne i aromatyczne ciasta, które piecze się zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. (Pexels)

Zapach pierników kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Autorka książek kucharskich i bloga kulinarnego Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszny i co najważniejsze prosty w wykonaniu piernik. Przygotowanie tego ekspresowego piernika zajmie ci zaledwie kilka minut.

Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przepis na ekspresowy piernik wg Ani Starmach. Wykonanie:

  • śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki, orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
  • żółtka oddziel od białek
  • żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód
  • masę mieszaj mikserem na niskich obrotach
  • w osobnej misce ubij białka na sztywno i dodaj je do masy, ostrożnie wymieszaj łyżką
  • masę piernikową przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i piecz ok. 50-60 minut
  • ostudzony piernik możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka
Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić