Erbazzone to bardzo proste ciasto pochodzące z Włoch. Może być serwowane jako przekąska lub większy posiłek. Jeśli nie przepadasz z boczkiem, możesz z niego zrezygnować, a wtedy erbazzone będzie o wiele lżejsze i mniej kaloryczne.
Erbazzone. Potrzebne składniki:
- 35 dag mąki
- 7,5 dag masła lub margaryny
- 1 kg świeżego szpinaku
- 15 dag boczku wędzonego (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- garść startego sera (najlepiej parmezanu)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- bułka tarta do wysypania formy
Czytaj także: Brakuje go w sklepach. Przepis na przetwory bez cukru
Erbazzone. Sposób wykonania:
- oczyść szpinak i włóż go do gorącej, osolonej wody na 5 min
- szpinak odcedź, dokładnie odsącz i drobno posiekaj
- cebulę pokrój w drobną kostkę
- posiekaj czosnek, natkę pietruszki oraz boczek
- na patelnię wylej łyżkę oliwy i przełóż na patelnię 2/3 czosnku, pietruszki i boczku
- dodaj szpinak i starty ser. Dopraw pieprzem i solą
- z mąki, 6 dag tłuszczu i szczypty soli zagnieć proste ciasto
- resztą tłuszczu wysmaruj dobrze formę to tarty (może być także zwykła tortownica, lub kwadratowa blacha do ciasta) i wyspy bułką tartą
- na blachę wyłóż 2/3 ciasta i nadzienie
- ciasto przykryj pozostałą częścią ciasta, a na wierzch wysyp pozostałą pietruszkę z boczkiem i czosnkiem
- piekarnik nagrzej do 200 stopni
- piecz przez około 30 min
Czytaj także: Przepis na banalne ciasto z czereśniami. Zawsze wychodzi
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl