pogoda
Warszawa
19°
aktualizacja 

Ewa Wachowicz naprawdę dodaje to do pączków. Szokujący składnik

7

Ewa Wachowicz cieszy się niemałą popularnością. 52-latka zyskała wielu fanów przede wszystkim za sprawą umiejętności kulinarnych. Z okazji tłustego czwartku 2023 gwiazda ujawniła przepis na znakomite pączki. Jeden ze składników mocno zaskakuje!

Ewa Wachowicz naprawdę dodaje to do pączków. Szokujący składnik
Ewa Wachowicz (Licencjodawca, AKPA)

Ewa Wachowicz przygodę ze show-biznesem rozpoczęła 30 lat temu. Wówczas startowała w konkursach piękności. Później natomiast zajęła się gotowaniem, a program "Ewa gotuje" stał się wielkim hitem Polsatu.

Wachowicz co jakiś czas dzieli się poradami kulinarnymi. Tym razem postanowiła przedstawić przepis na wyśmienite pączki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Margaret wróci do "The Voice of Poland"? Stawia jeden warunek

Gwiazda podpowiada, co należy zrobić, by ciasto nie było zbyt suche i twarde. 52-latka uważa, że receptą na sukces jest w tym przypadku pomieszanie mąki... z ziemniakami! To może być dla niektórych zaskakujące, ale Wachowicz zapewnia, że dzięki temu pączki będą wilgotne i miękkie.

Ziemniaki podniosą wilgotność masy. Poza tym przedłużą świeżość pączków. Ciekawostką jest to, że Ewa Wachowicz pączki serwuje bez nadzienia - tylko posypuje je pudrem.

Przepis na idealne pączki Ewy Wachowicz

Przepisem na pączki Ewa Wachowicz podzieliła się na swojej stronie internetowej. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g - ziemniaków
  • 50 g - drożdży
  • ½ szklanki - cukru
  • 500 g - mąki
  • 3 - jajka
  • 125 g - masła
  • olej do smażenia
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość) - instruuje Ewa Wachowicz.

Następnie dłonie należy natrzeć olejem. "Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut)" - dodaje ekspertka.

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem - podsumowuje.
Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Gromadzili się przed świątynią od świtu. Wierni ściągają do Watykanu
ChatGPT zdiagnozował u niej raka krwi. Lekarze potwierdzili rok później
Zuchwała kradzież na dworcu kolejowym. Bagaż był warty 40 tys. złotych
Wakacje bez tłumów? To możliwe. Sprawdź turystyczne perełki poza utartymi szlakami
Kształtem przypominają torpedy. Ekspert wyjaśnia czym są
Niemowlę zamknięte w aucie. Dramatyczne chwile na Mazowszu
Górale o Arabach w Zakopanem. "Idziemy na rekord"
Jak mrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie
Uratował porzuconego noworodka w Łodzi. Potem trafił do więzienia
Tym oddychają Amerykanie. Prawie połowa z nich jest zagrożona
Złe wieści dla Donalda Trumpa. Tak wypada średnia jego sondaży
Tu w maju będzie ponad 45°C. Wiadomo, co z Europą
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić