Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, która trafia na stół na każde święta i ważne okazje. Przepisów jest tak wiele, jak osób, które ją przyrządzają. Swoim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Do swojej sałatki dodaje jabłko i por, a zamiast majonezu przygotowuje sos z musztardą.
Sałatka jarzynowa. Potrzebne składniki:
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 jajek
- 1 jabłko
Składniki na sos:
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki śmietany
- 5 łyżeczek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka jarzynowa. Sposób przygotowania:
- przygotuj warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej: marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz korzeń selera ugotuj do miękkości, wystudź i obierz
- kiedy warzywa będą chłodne pokrój je w drobną kostkę
- jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Następnie pokrój w drobną kostkę
- pora, ogórki kwaszone i jabłko także pokrój w kostkę
- wszystkie pokrojone składniki wymieszaj w dużej misce
- dodaj groszek i ponownie wymieszaj
- w osobnej miseczce żółtka utrzyj z musztardą, śmietaną i majonezem
- sos dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj do sałatki
- wszystko dobrze wymieszaj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem
Zobacz także: Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków. Miłośnicy ryb będą pozytywnie zaskoczeni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: