Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz to połączenie aromatycznych ziół i słodkich śliwek. Skradnie podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Lepiej przygotuj gości na nieziemską przyjemność z jedzenia!
Pysznym przepisem Wachowicz podzieliła się na swojej oficjalnej stronie internetowej - ewawachowicz.pl.
Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Składniki
- 2 kg mięsa na pieczeń
- 3 łyżki oleju 1
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- suszone śliwki do szpikowania
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty.
- Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund.
- Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.
- Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
- Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą.
- Włożyć na parę godzin do lodówki.
- Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
- Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.
- Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni.
- Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
- Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
- Robiąc wielkanocną pieczeń, proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy, chyba że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: