Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ewa Wachowicz poleca. Pieczeń na Wielkanoc

14

Wielkanoc za pasem, trzeba powoli myśleć o potrawach, które przygotujemy. Ewa Wachowicz z pewnością zajadać się będzie jej charakterystyczną pieczenią. Cóż za aromat! Jest tylko jedno "ale" - szybko znika z talerzy!

Ewa Wachowicz poleca. Pieczeń na Wielkanoc
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz to połączenie aromatycznych ziół i słodkich śliwek. Skradnie podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Lepiej przygotuj gości na nieziemską przyjemność z jedzenia!

Pysznym przepisem Wachowicz podzieliła się na swojej oficjalnej stronie internetowej - ewawachowicz.pl.

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Składniki

  • 2 kg mięsa na pieczeń
  • 3 łyżki oleju 1
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • suszone śliwki do szpikowania
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Wykonanie:

  • Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty.
  • Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund.
  • Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.
  • Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
  • Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą.
  • Włożyć na parę godzin do lodówki.
  • Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
  • Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.
  • Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni.
  • Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
  • Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
  • Robiąc wielkanocną pieczeń, proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy, chyba że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić