Ewa Wachowicz w programie "Ewa Gotuje" pokazała, jak przygotowuje domową wędlinę w słoikach. Potrzebna będzie łopatka wieprzowa i surowy boczek. Wszystko musi być także bardzo dobrze przyprawione.
Czytaj także: Przepis na obiad z niczego. Przygotujesz w kilka minut
Wędlina lub kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni. Po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. "Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut" - przyznała Ewa Wachowicz.
Wędlina w słoiku. Potrzebne składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg boczku surowego
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Wędlina w słoiku. Sposób wykonania
- karkówkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa o grubych oczkach
- przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do mięsa
- przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
- mięso dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików
- mięso w słoikach ubij i pamiętaj, żeby między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni
- brzegi słoików przetrzyj ręcznikiem papierowym i zakręć
- na dno garnka połóż ściereczkę bawełnianą i wstaw słoiki
- wlej wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości słoików
- przykryj i zagotuj
- następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.