Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekret. Jest nietypowy składnik

10

Fasolka po bretońsku jest doskonałym daniem na obecną porę roku. Za oknem ponuro i plucha, a na talerzu... sycące i rozgrzewające danie! To idealny przepis na tzw. comfort food. Wyjdzie wam idealnie, jeśli sięgniecie po przepis autorstwa Ewy Wachowicz. Zobaczcie sami!

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekret. Jest nietypowy składnik
Składnik, jaki dodaje Ewa Wachowicz, może zaskoczyć (AKPA, Wikimedia Commons)

Fasola, boczek, kiełbasa, pomidory i przyprawy. Wydawać się mogło, że składniki do tego dania każdy z nas zna na pamięć. Jednak warto tradycyjny przepis nieco zmodyfikować, o czym przekonała się Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na stek z kalafiora

Zdaniem byłej miss i szefowej kuchni, warto tradycyjną kiełbasę zastąpić... białą kiełbasą. Dzięki temu całe danie zyska na smaku.

To jednak nie koniec porad prowadzącej program "Ewa Gotuje". Należy także dodać do fasolki cebulę i czosnek. Sól powinniśmy dodawać stopniowo, a w przełamaniu kwasowości dania pomoże nam łyżka miodu. Warto też zaopatrzyć się w wino lub domowy rosół, którym podlejemy potrawę w trakcie przyrządzania.

Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki

  • 400 g namoczonej fasoli "Jaś",
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g surowego boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka domowego rosołu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka świeżego majeranku,
  • sól

Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz. Sposób przyrządzenia

  • Zaczynamy od płukania i moczenia fasoli - strączki warto moczyć całą noc.
  • Następnego dnia fasolę ponownie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych.
  • Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na suchej patelni (z boczku wytopi się tłuszcz). Na koniec dorzucamy posiekany czosnek.
  • Gdy składniki nabiorą kolorów, podlewamy je winem lub rosołem. Trunek powinien odparować, wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wlewamy passatę lub przecier, miód i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.

I gotowe! Pamiętaj, by pod koniec gotowania doprawić fasolkę świeżym majerankiem. Możesz ją zjeść zaraz po przyrządzeniu, ale także przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 2 tygodni - najlepiej w lodówce.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić