Fasola, boczek, kiełbasa, pomidory i przyprawy. Wydawać się mogło, że składniki do tego dania każdy z nas zna na pamięć. Jednak warto tradycyjny przepis nieco zmodyfikować, o czym przekonała się Ewa Wachowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zdaniem byłej miss i szefowej kuchni, warto tradycyjną kiełbasę zastąpić... białą kiełbasą. Dzięki temu całe danie zyska na smaku.
To jednak nie koniec porad prowadzącej program "Ewa Gotuje". Należy także dodać do fasolki cebulę i czosnek. Sól powinniśmy dodawać stopniowo, a w przełamaniu kwasowości dania pomoże nam łyżka miodu. Warto też zaopatrzyć się w wino lub domowy rosół, którym podlejemy potrawę w trakcie przyrządzania.
Czytaj także: Pyszna grochówka na wędzonce. Przepis jak u babci
Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki
- 400 g namoczonej fasoli "Jaś",
- 400 g białej kiełbasy,
- 200 g surowego boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- kieliszek białego wina wytrawnego lub szklanka domowego rosołu,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka miodu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka świeżego majeranku,
- sól
Fasolka po bretońsku według Ewy Wachowicz. Sposób przyrządzenia
- Zaczynamy od płukania i moczenia fasoli - strączki warto moczyć całą noc.
- Następnego dnia fasolę ponownie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych.
- Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na suchej patelni (z boczku wytopi się tłuszcz). Na koniec dorzucamy posiekany czosnek.
- Gdy składniki nabiorą kolorów, podlewamy je winem lub rosołem. Trunek powinien odparować, wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wlewamy passatę lub przecier, miód i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.
I gotowe! Pamiętaj, by pod koniec gotowania doprawić fasolkę świeżym majerankiem. Możesz ją zjeść zaraz po przyrządzeniu, ale także przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 2 tygodni - najlepiej w lodówce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.