Fasolka po bretońsku to pyszne, aromatyczne i bardzo sycące danie, które od wieków chętnie gości na polskich stołach. Nie każdy jednak wie, jak ją przygotować. Przepis Magdy Gessler pozwoli wam osiągnąć tradycyjny smak, który pamiętacie z dzieciństwa.
Czytaj także: Mac'n'cheese idealny. Hit TikToka
Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 40 dag fasolki "Piękny Jaś"
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
- cząber
- ostra papryka
- pieprz
- sól
Przepis na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
- Następnego dnia odsącz wodę, opłucz fasolę raz jeszcze i przesyp do garnka.
- Fasolę zalej wodą, pół łyżki soli i gotuj na małym ogniu.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w paski boczek
- Do wytopionego boczku dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
- Podsmażone składniki dorzuć do gotującej się fasoli, gdy będzie już lekko miękka.
- Do garnka dodaj jedną puszkę pomidorów, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię po boczku wlej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż do wytworzenia się gęstego sosu.
- Sos dodaj do gotującej się fasoli, gdy będzie już wyraźnie miękka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Zagotuj, co chwilę mieszając, by danie się nie przypaliło.
Fasolkę podawał na ciepło, najlepiej w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa. W sezonie letnim, zamiast puszek, możemy użyć świeżych pomidorów. Smacznego!
Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: