Faworki to tradycyjny przysmak, który obok pączków jest najpopularniejszym wypiekiem jadanym w czasie karnawału oraz w tłusty czwartek. To więc najwyższy czas, by sięgnąć po dobry przepis na te pyszne, chrupiące ciastka. My proponujemy delikatnie unowocześnić recepturę naszych babć i nie dodawać do ciasta śmietany. Dzięki temu faworki będę jeszcze lżejsze i delikatniejsze, a także mniej kaloryczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na faworki bez śmietany. Potrzebne składniki
- 1 szklanka pszennej mąki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka octu 6 proc. lub spirytusu
- Olej lub smalec do smażenia
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
Przepis na faworki bez śmietany. Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj w misce z żółtkami, masłem i odrobiną soli
- Do masy dolewaj stopniowo wody i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, tak by było elastyczne i gładkie. Ostaw na 30 minut
- Ciasto przełóż na blat i zbijaj drewnianym wałkiem przez kilka minut. Dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej kruche
- Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lekko podsypanym mąką. Pokrój w paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm. Pośrodku każdego paska zrób podłużne nacięcie
- Teraz czas zwinąć faworki - w tym celu przełóż jeden koniec prostokąta przez wycięty środek
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, faworki smaż partiami na złoto, po około 20 sekund z każdej strony. Przełóż ciastka na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
- Wystygnięte faworki posyp cukrem pudrem