Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Faworki z karpia. Genialny przepis na wigilijną rybę bez ości

1

Jednym z głównych dań na wigilijnym stole jest smażony karp. Mało osób wie, że można go przygotować w nietypowej formie. Poznajcie przepis Magdy Gessler na soczyste i chrupiące faworki z karpia.

Faworki z karpia. Genialny przepis na wigilijną rybę bez ości
Jak przygotować faworki z karpia? (Adobe Stock)

Przepis na faworki z karpia autorstwa Magdy Gessler to rewolucja w tradycyjnej kuchni wigilijnej. Karp, który zwykle gości na świątecznych stołach jako smażone kawałki, zyskuje nową odsłonę w formie chrupiących faworków. Ten sposób przygotowania nie tylko eliminuje problem ości, ale także pozwala na delektowanie się bardziej soczystą i delikatną rybą. Jak zrobić aromatyczne i chrupiące faworki z karpia? Wykorzystaj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak zrobić faworki z karpia? Przepis

Aby przygotować faworki z karpia według przepisu Magdy Gessler, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Są to:

  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Jak przygotować faworki z karpia? Zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ryby. Filety z karpia musimy najpierw oczyścić z większych ości. Dzięki temu nie będą przeszkadzały podczas jedzenia. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ryby na mniejsze porcje i zrobienie nacięcia na środku każdego kawałka od strony skóry.

Po przygotowaniu ryby marynujemy ją w przyprawach i cebuli. Zamarynowanego karpia odstawiamy na kilka godzin do lodówki, co pozwoli mu nabrać smaku i pozbyć się specyficznego rybiego zapachu.

Przed smażeniem przeciągamy filet przez zrobione wcześniej nacięcie, tworząc kształt faworka. Następnie obtaczamy kawałki w mące i smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Aby ryba się nie posklejała i nie nasiąknęła tłuszczem, nie należy wrzucać zbyt dużo kawałków na raz. Gdy faworki będą gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie przekładamy na talerz.

Zalety przygotowania karpia w formie faworków

Faworki z karpia to danie, które jest proste w przygotowaniu, dzięki czemu nie wymaga zaawansowanego sprzętu ani specjalistycznych umiejętności. Każdy, kto zdecyduje się na jego przyrządzenie, z pewnością zaskoczy gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem potrawy. To także doskonały sposób na przygotowanie wigilijnego karpia bez ości.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tysiące ze służbowej karty. Youtuber ujawnia wydatki wiceprezydent Wrocławia
Wszystko jasne. FIFA ogłasza organizatorów MŚ 2030 i 2034
Piękna partnerka piłkarza grozi jego kompanom. "A może ujawnię wiadomości?"
Cios w talibów. Nie żyje Haqqani
Śledztwo w sprawie Kamilka wciąż trwa. W tle śmierć Lwa-Starowicza
Wpadka w TV. Ojciec i syn upokorzyli piłkarza?
Obrońcy Mariupola skazani na dożywocie. Wyrok w Doniecku
Szok w Brazylii. Rodzice dziecka odkryli prawdę po latach
Tak usuniesz osad ze szkła. Pomoże w tym produkt, który masz w kuchni
Jak przechowywać bigos, by przetrwał do świąt? Wykorzystaj te sposoby
Jakie śliwki na kompot wigilijny? Kupuj tylko takie
Tragiczna śmierć księdza w spalonym aucie. Wierni opłakują proboszcza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić