Focaccia nie musi kojarzyć się tylko jako przystawka do dań na słono. Doskonale smakuje też w słodkiej wersji. Wystarczy dodać cukier, miód, cynamon lub inne słodkie dodatki, by całkowicie odmienić klasyczną włoską focaccię i zrobić z niej pyszny deser. Poniżej krok po kroku opisujemy jak upiec pyszny włoski chlebek w wersji słodkiej.
Czytaj także: Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Focaccia na słodko z truskawkami. Składniki:
- 250 g mąki wysokoglutenowa
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 70 g cukru
- ⅓ łyżeczki soli
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki oliwy
- bita śmietana do podania
Focaccia na słodko z truskawkami. Wykonanie:
- Do miski robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na każdym układaj truskawki.
- Odstaw ponownie na 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
- Po upieczeniu podajemy ją z bitą śmietaną, posypaną cukrem trzcinowym.
Czytaj także: Znudziły ci się schabowe? Spróbuj tych kotletów
Focaccia na słodko z gruszkami. Składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 475 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki oliwy
- 2 gruszki
- karmel do podania
Czytaj także: Przepis na burgera a'la Gordon Ramsay
Focaccia na słodko z gruszkami. Wykonanie:
- Z mąki, drożdży, soli, oliwy, miodu oraz wody wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.
- Całą powierzchnię blachy wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto i delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na focacci. Skrop oliwą i piecz 25-30 min w 220 °C.
- Po upieczeniu podawaj ją z sosem karmelowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl