Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki

10

Francuska kuchnia bywa trudna. Żabie udka czy ślimaki nie wszystkim wszak mogą przypaść do gustu. Jest jednak coś, co z pewnością polubią wszyscy - to makaroniki. Słodziutkie ciasteczka z nadzieniem w różnych smakach mogą mieć różne kolory, co dodatkowo jest walorem estetycznym. Mniam!

Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Masz ochotę na coś słodkiego? A może przychodzą goście i chcesz ich zaskoczyć? Makaroniki załatwią sprawę. Ale uwaga - szybko znikają z talerzy, bo to prawdziwe niebo w gębie!

Makaroniki. Składniki:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Makaroniki. Wykonanie:

  • Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko.
  • Odstawić na bok.
  • Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  • Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
  • Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową.
  • Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm.
  • Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  • Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat.
  • Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły (makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszką palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu.
  • Makaroniki piec ok. 15 min.
  • Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia).
  • Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
  • Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Urzędnicy wracają na uniwersytet. Dowiedzą się, jak działać w sytuacjach kryzysowych
Malarka podpadła Trumpowi. Oto, co mówiła podczas odsłonięcia portretu
Czterej amerykańscy żołnierze zaginęli podczas ćwiczeń na Litwie. Media donoszą o ich śmierci
Jak zażywamy leki i czemu robimy to źle? Farmaceutom pomoże nowa aplikacja
Trzody chlewne i fermy drobiu zanieczyszczają wody. Mieszkańcy Galicji idą z tym do sądu
Turniej w USA na celowniku. Miliony dolarów w puli, a piłkarze niezadowoleni?
Noworodek w oknie życia w Legionowie. Ważna wiadomość dla rodziców chłopca
Robinho wziął się do pracy w więzieniu. Wiadomo, co robi
Prezydent Argentyny żartuje z Neymara. Internet płonie od jego wpisów
Przepiszą podręczniki? Sensacja na Wyspach
Dyrektor LP wydał polecenie. Trwa akcja Straży Leśnej w polskich lasach
Miss upadła na ulicy. Druzgocąca diagnoza dla 27-latki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić