Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki

Francuska kuchnia bywa trudna. Żabie udka czy ślimaki nie wszystkim wszak mogą przypaść do gustu. Jest jednak coś, co z pewnością polubią wszyscy - to makaroniki. Słodziutkie ciasteczka z nadzieniem w różnych smakach mogą mieć różne kolory, co dodatkowo jest walorem estetycznym. Mniam!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Masz ochotę na coś słodkiego? A może przychodzą goście i chcesz ich zaskoczyć? Makaroniki załatwią sprawę. Ale uwaga - szybko znikają z talerzy, bo to prawdziwe niebo w gębie!

Makaroniki. Składniki:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Makaroniki. Wykonanie:

  • Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko.
  • Odstawić na bok.
  • Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  • Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
  • Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową.
  • Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm.
  • Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  • Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat.
  • Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły (makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszką palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu.
  • Makaroniki piec ok. 15 min.
  • Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia).
  • Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
  • Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem