Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki

10

Francuska kuchnia bywa trudna. Żabie udka czy ślimaki nie wszystkim wszak mogą przypaść do gustu. Jest jednak coś, co z pewnością polubią wszyscy - to makaroniki. Słodziutkie ciasteczka z nadzieniem w różnych smakach mogą mieć różne kolory, co dodatkowo jest walorem estetycznym. Mniam!

Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Masz ochotę na coś słodkiego? A może przychodzą goście i chcesz ich zaskoczyć? Makaroniki załatwią sprawę. Ale uwaga - szybko znikają z talerzy, bo to prawdziwe niebo w gębie!

Makaroniki. Składniki:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Makaroniki. Wykonanie:

  • Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko.
  • Odstawić na bok.
  • Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  • Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
  • Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową.
  • Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm.
  • Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  • Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat.
  • Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły (makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszką palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu.
  • Makaroniki piec ok. 15 min.
  • Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia).
  • Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
  • Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić