Frytki po chińsku są ostre i wyraziste w smaku. Do smażenia należy użyć oleju, który jest już nasiąknięty papryczką chilli i cebulą. Aromatyczne frytki można jeść bez niczego lub podawać je jako dodatek do mięsa. Jeżeli lubisz ostre dania dodatkowo możesz posypać je chilli w proszku lub serwować z ostrym sosem.
Przepis na frytki po chińsku. Składniki:
- pół kg ziemniaków dużych
- świeża papryczka chili lub suszona
- 8 łyżek oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
Przepis na frytki po chińsku. Wykonanie:
- ziemniaki obierz i pokrój na cienkie paseczki
- ziemniaki zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty
- następnie ziemniaki odcedź, opłucz w zimnej wodzie i wysusz za pomocą ręcznika papierowego
- cebulę obierz i pokrój w plastry
- na patelni typu wok rozgrzej olej i dodaj pokrojoną papryczkę chilli, cebulę i podsmażaj ok. 30 sekund
- za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z woka papryczkę i cebulę
- pokrojone w paseczki ziemniaki wrzuć do rozgrzanego i aromatycznego oleju
- frytki smaż kilka minut, na złocisty kolor
- dodaj sos sojowy, ocet, sól i delikatnie wymieszaj wszystko razem
- frytki smaż jeszcze przez minutę, aż ziemniaki będą chrupiące
- jeżeli lubisz ostre smaki posyp frytki papryką chilli w proszku
Czytaj także: Kotlety z kaszy wg Makłowicza. Tanie i pyszne
Zobacz także: Sprawdzony przepis z kuchni włoskiej. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl