Funnel cakes to ulubiony deser Amerykanów. W smaku przypominają trochę polskie faworki, dlatego są doskonałym pomysłem na urozmaicenie tłustego czwartku. Do przygotowania tych ciastek potrzebne będą tylko podstawowe składniki i butelka z wąskim dzióbkiem, którą wylewa się ciasto na rozgrzany tłuszcz.
Czytaj także: Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Funnel cakes. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Funnel cakes. Sposób przygotowania:
- jajka dobrze zmiksuj z solą
- w oddzielnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
- do zmiksowanych jajek dodawaj na przemian suche składniki, mleko i wodę
- dodaj do ciasta ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy
- rozgrzej tłuszcz w garbku z grubym dnem lub na głębokiej patelni
- ciasto przelej do butelki i wylewaj na gorący tłuszcz spiralnym ruchem
- ciasto smaż z obu stron aż do zarumienienia się
- gotowe ciasteczka wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby ociekły trochę z tłuszczu
Gotowe. Smacznego! Funel cakes podaje się oprószone cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą także smakowały posypane cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.