Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko

25

Masz już dość tradycyjnych przetworów? Ewa Wachowicz to specjalistka, której sposób może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jej przepisy sprawdzają się niemal zawsze i wszędzie. Śliwki w occie na słodko to idealny dodatek do mięsa czy serów. Przepis od jednej z najpopularniejszych gotujących prezenterek naprawdę warto wypróbować!

Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Do mięs czy serów genialnie pasują słodkie konfitury, np. z gruszek. Uzupełniają one smak i dodają daniu "tego czegoś", co sprawia, że przypomina ono przysmaki rodem z restauracji.

Ewa Wachowicz zauważyła jednak, że niekoniecznie musi to być konfitura. Wystarczą... śliwki w occie. Okazuje się, że można zamarynować je w taki sposób, że nasze podniebienia będą zaskoczone ich cudowną słodyczą.

Przepis od jednej z najlepszych gotujących prezenterek w Polsce doskonale sprawdzi się przy niedzielnym obiedzie lub przy jakiejkolwiek innej okazji. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni, bo ta oryginalna propozycja nie jest jeszcze tak popularna jak wcześniej wspomniane konfitury.

Jesteśmy jednak pewni, że gdy raz spróbujesz śliwek w occie z przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się w nich na zabój. Już żadne danie nie będzie smakowało tak jak wcześniej, bo ten smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Wachowicz dopracowała przepis w każdym, nawet najmniejszym calu. Trudno się dziwić ogromnemu zainteresowaniu ze strony jej fanów.

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  • Przygotowane wcześniej wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
  • Przygotować zalewę.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki.
  • Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
  • Doprowadzić do zagotowania.
  • Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
  • Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach.
  • Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić