Do mięs czy serów genialnie pasują słodkie konfitury, np. z gruszek. Uzupełniają one smak i dodają daniu "tego czegoś", co sprawia, że przypomina ono przysmaki rodem z restauracji.
Ewa Wachowicz zauważyła jednak, że niekoniecznie musi to być konfitura. Wystarczą... śliwki w occie. Okazuje się, że można zamarynować je w taki sposób, że nasze podniebienia będą zaskoczone ich cudowną słodyczą.
Przepis od jednej z najlepszych gotujących prezenterek w Polsce doskonale sprawdzi się przy niedzielnym obiedzie lub przy jakiejkolwiek innej okazji. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni, bo ta oryginalna propozycja nie jest jeszcze tak popularna jak wcześniej wspomniane konfitury.
Jesteśmy jednak pewni, że gdy raz spróbujesz śliwek w occie z przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się w nich na zabój. Już żadne danie nie będzie smakowało tak jak wcześniej, bo ten smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Wachowicz dopracowała przepis w każdym, nawet najmniejszym calu. Trudno się dziwić ogromnemu zainteresowaniu ze strony jej fanów.
Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki
- śliwki
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki goździków
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Przygotowane wcześniej wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
- Przygotować zalewę.
- Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki.
- Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
- Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach.
- Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
I gotowe. Smacznego!