Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko

25

Masz już dość tradycyjnych przetworów? Ewa Wachowicz to specjalistka, której sposób może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jej przepisy sprawdzają się niemal zawsze i wszędzie. Śliwki w occie na słodko to idealny dodatek do mięsa czy serów. Przepis od jednej z najpopularniejszych gotujących prezenterek naprawdę warto wypróbować!

Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Do mięs czy serów genialnie pasują słodkie konfitury, np. z gruszek. Uzupełniają one smak i dodają daniu "tego czegoś", co sprawia, że przypomina ono przysmaki rodem z restauracji.

Ewa Wachowicz zauważyła jednak, że niekoniecznie musi to być konfitura. Wystarczą... śliwki w occie. Okazuje się, że można zamarynować je w taki sposób, że nasze podniebienia będą zaskoczone ich cudowną słodyczą.

Przepis od jednej z najlepszych gotujących prezenterek w Polsce doskonale sprawdzi się przy niedzielnym obiedzie lub przy jakiejkolwiek innej okazji. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni, bo ta oryginalna propozycja nie jest jeszcze tak popularna jak wcześniej wspomniane konfitury.

Jesteśmy jednak pewni, że gdy raz spróbujesz śliwek w occie z przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się w nich na zabój. Już żadne danie nie będzie smakowało tak jak wcześniej, bo ten smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Wachowicz dopracowała przepis w każdym, nawet najmniejszym calu. Trudno się dziwić ogromnemu zainteresowaniu ze strony jej fanów.

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Śliwki w occie na słodko wg. Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  • Przygotowane wcześniej wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
  • Przygotować zalewę.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki.
  • Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
  • Doprowadzić do zagotowania.
  • Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
  • Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach.
  • Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić