To jest zdecydowanie sezon na grzyby! Jeśli jednak przejadły ci się tradycyjne przepisy - spróbuj tego. Kurki marynowane na słodko może nie brzmią zachęcająco, ale uwierz nam na słowo - to dosłownie niebo w gębie. Wystarczy, że przygotujesz je raz, a już nigdy nie wrócisz do starych przepisów.
Mają tylko jedną wadę - znikają z talerza w mgnieniu oka. Jeśli więc chcesz się nimi cieszyć nie tylko jesienią, zaopatrz się w masę słoików i... do dzieła!
Kurki marynowane na słodko. Potrzebne składniki
- 500 g kurek
- 1,5 szklanki wody
- ¼ szklanki octu
- ½ małej marchewki
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżki miodu
- ½ łyżki soli
- ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach - może też być pieprz kolorowy
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 listki laurowe - małe
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kurki marynowane na słodko. Sposób przygotowania
- Kurki oczyść - zalej gotowaną wodą, zamieszaj, odczekaj parę minut, odlej wodę i powtórz czynność jeszcze raz.
- Następnie przygotuj zalewę:
- Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka.
- Wrzuć do słoika cebulę, plasterki marchewki.
- Do rondelka wlej wodę, ocet, miód i na koniec wsyp sól.
- Całość zagotuj.
- Na dno wyparzonych słoików wrzuć po parę piórek cebuli, plasterków marchewki, rozsyp pieprz i do każdego słoika wrzuć po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym.
- Nałóż kurki do słoików, zalej zalewą z rondelka tak, żeby grzyby były zakryte.
- Ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
- Dobrze jest przykryć słoiki grubszym ręcznikiem.
- Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
I gotowe. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.