Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Genialny przepis na grzyby. Kurki marynowane na słodko to hit tej jesieni

1

Złota polska jesień to chyba najpiękniejsza pora roku w naszym kraju. Nie dość, że parki przykryte są warstwą kolorowych liści, to w dodatku już od drzwi wejściowych dochodzą do nas kuchenne aromaty. Jabłka, śliwki, grzyby, herbaty... To wszystko ma niewątpliwie swój urok. Jeśli jednak masz ochotę na coś oryginalnego, spróbuj genialnego przepisu na grzyby marynowane na słodko. Są przepyszne!

Genialny przepis na grzyby. Kurki marynowane na słodko to hit tej jesieni
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

To jest zdecydowanie sezon na grzyby! Jeśli jednak przejadły ci się tradycyjne przepisy - spróbuj tego. Kurki marynowane na słodko może nie brzmią zachęcająco, ale uwierz nam na słowo - to dosłownie niebo w gębie. Wystarczy, że przygotujesz je raz, a już nigdy nie wrócisz do starych przepisów.

Mają tylko jedną wadę - znikają z talerza w mgnieniu oka. Jeśli więc chcesz się nimi cieszyć nie tylko jesienią, zaopatrz się w masę słoików i... do dzieła!

Kurki marynowane na słodko. Potrzebne składniki

  • 500 g kurek
  • 1,5 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu
  • ½ małej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach - może też być pieprz kolorowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe - małe

Kurki marynowane na słodko. Sposób przygotowania

  • Kurki oczyść - zalej gotowaną wodą, zamieszaj, odczekaj parę minut, odlej wodę i powtórz czynność jeszcze raz.
  • Następnie przygotuj zalewę:
  • Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka.
  • Wrzuć do słoika cebulę, plasterki marchewki.
  • Do rondelka wlej wodę, ocet, miód i na koniec wsyp sól.
  • Całość zagotuj.
  • Na dno wyparzonych słoików wrzuć po parę piórek cebuli, plasterków marchewki, rozsyp pieprz i do każdego słoika wrzuć po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym.
  • Nałóż kurki do słoików, zalej zalewą z rondelka tak, żeby grzyby były zakryte.
  • Ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
  • Dobrze jest przykryć słoiki grubszym ręcznikiem.
  • Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić