Zrobienie domowych gofrów jest bardzo proste i nie potrzebujesz do tego gofrownicy. Wystarczy zwykła patelnia grillowa, a jeśli nie masz takiej patelni, użyj zwykłej. Gofry będą miały inny kształt niż zazwyczaj, ale nadal będą świetnie smakować- nie potrzebujesz również gofrownicy.
Gofry bez gofrownicy. Potrzebne składniki:
- 2 duże jajka klasy
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego (lub kilka kropel ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Gofry bez gofrownicy. Sposób przygotowania:
- rozpuść masło na małym ogniu, a następnie odstaw do wystudzenia
- oddziel żółtko od białka
- do miski dodaj żółtko, mleko, proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy
- wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki
- w osobnym naczyniu białko z odrobiną soli ubij na sztywną pianę
- partiami dodawaj białko do masy z żółtkiem i delikatnie wymieszaj
- rozgrzej patelnię grillową i wlej porcję ciasta na środek
- smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż każdy gofr zacznie się rumienic
- gofry podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub ulubioną polewą
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl