Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzą z Lubelszczyzny. Zamiast suszonych grzybów można dodać także boczniaki lub pieczarki. To danie najczęściej podaje się bez dodatków, choć świetnie smakuje polane sosem grzybowym.
Sos można wykonać z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych. Gołąbki można także polać tradycyjnym sosem pomidorowym lub olejem lnianym, który tradycyjnie spożywa się na Boże Narodzenie.
Gołąbki bez mięsa. Potrzebne składniki:
- 1 główka kapusty
- 450 g kaszy gryczanej
- 500 g suszonych leśnych grzybów lub pieczarek
- około 2 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Gołąbki wigilijne. Sposób przygotowania:
- na początku zdejmij zewnętrzne liście kapusty
- w około 5 l garnku zagotuj wodę
- włóż kapustę do wrzątku, a gdy liście zmiękną wyjmij
- liście kapusty trzeba powoli i delikatnie zdejmować nożem
- cebulę i czosnek obierz i posiekaj
- ugotuj kaszę gryczana
- suszone leśne grzyby namocz, obgotuj i drobno pokrój
- podsmaż cebulę i czosnek i dodaj do nich grzyby
- posiekaj koperek oraz natkę pietruszki
- kaszę, koperek, pietruszkę i podsmażone grzyby wymieszaj w dużej misce
- dodaj do środka przyprawy
- farsz wykładaj na liście kapusty i zawijaj w gołąbki
- wszystkie gołąbki umieść w garnku o grubym dnie z wyłożonymi na dnie liśćmi kapusty
- następnie zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych
- gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: