Ten wyjątkowy sposób na przyrządzenie gołąbków przypomina trochę gołąbkową lasagne. Zamiast osobno zawijać każdy mięsny kotlet, Tomasz Strzelczyk proponuje szybki przekładaniec, który pozwala zaoszczędzić dużo czasu. W dodatku jest pyszny i wygląda niesamowicie - taki obiad z pewnością zaskoczy każdego.
Czytaj także: Oszukane zrazy. Zaskakujący sposób na tradycyjne danie
Przepis na szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Potrzebne składniki:
- 1 kapusta włoska
- 500 g mielone mięsa wołowego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Garść płatków owsianych namoczonych w mleku lub namoczona bułka
- Garść grzybów suszonych
- 2 jaja
- Puszka pomidorów
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przepis na szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania:
- Cebulkę i czosnek podsmaż na niewielkiej ilości oleju
- Ryż ugotuj tak, żeby nie był zbyt miękki
- Oddziel liście kapusty i sparz je wrzątkiem
- Pomidory z puszki posiekaj na drobno
- Mięso wymieszaj z ryżem, płatkami, cebulą i czosnkiem, posiekanymi pomidorami, suszonymi grzybami i jajami, dopraw solą i pieprzem do smaku
- Przygotuj naczynie żaroodporne i układaj na przemian warstwę mięsa i kapustę
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę
- Po wyjęciu z piekarnika naczynie przykryj dużym naczyniem, ostrożnie odwróć do góry nogami i wyciągnij z formy
Czytaj także: Chrupiące krążki ziemniaczane. Absolutny hit z TikToka
Gołąbkowy przekładaniec można podawać z sosem pomidorowym albo z kwaśną śmietaną, jak poleca Strzelczyk. Dobrze smakuje z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem. Smacznego!