Góral wyjawił największy sekret sprzedawców. Tak rozpoznasz prawdziwego oscypka
Handlarze bardzo często oszukują swoich klientów, wykorzystując fakt, że ci nie wiedzą, jaki kolor, kształt czy recepturę powinien mieć oryginalny oscypek. Stragany z serkami stoją otwarte cały rok, jednak, jak zdradza jeden z górali, prawdziwego oscypka zjesz tylko w niektórych miesiącach w roku.
Corno owca to góral z Białego Dunajca. Na TikToku pojawił się jego nowy filmik, który zaczyna się słowami: "Sprzedawcy oscypków mnie znienawidzą". Wymienia w nim podstawowe cechy oryginalnych górskich serków. Oscypek w grudniu czy styczniu? To niemożliwe, a nawet nielegalne. Twórca wyjaśnia, że prawdziwe oscypki produkowane są od maja do października i tylko w tym okresie można je zakupić.
Podczas wyboru serka warto zwrócić uwagę na jego kolor. On także może zdradzić fałszerza. "Prawdziwy oscypek ma skórkę w kolorze słomkowym, a w środku jest jasno kremowy. Kolor środka sera wynika z tego, że w mleku owczym jest dużo więcej białka niż w krowim. Oscypki podrabiane w środku są żółtawe, a ich skórka jest ciemna", przestrzega tiktoker.
Nie bez znaczenia są także wrażenia smakowe. Góral wyjaśnia, że oscypek powinien mieć ostry smak i być o wiele twardszy od innych serów. Na koniec wyjaśnia jednak, że serek z większą domieszką mleka krowiego nie jest wcale gorszy. "Po prostu to nie jest oscypek" - podsumowuje stanowczo.
Nagranie zdobyło ogromną popularność na TikToku. Na razie obejrzało go ponad milion użytkowników. "Wychodzi na to, że nigdy nie jadłem oscypka", wyznają komentujący.
Jak jeszcze rozpoznać prawdziwego oscypka? Oryginalny ser musi mieć kształt dwustronnego stożka, dodatkowo powinien być zdobiony charakterystycznymi wzorami. Producenci muszą uzyskać specjalny certyfikat, by nazywać swoje wyroby oscypkami.