Główkę kalafiora ugotuj w wodzie z mlekiem. Dzięki temu kalafior nie utraci koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu. Kalafior gotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie przygotuj sos z masła i prażonej bułki tartej. Gotowany kalafior można podać np. z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub jeść bez niczego.
Takie danie to zdrowa i pyszna przekąska, którą możesz zabrać do pracy. Nagranie z przepisem kulinarnym na gotowany kalafior na profilu Szefowej Kuchni na TikToku obejrzało już niemal 2 miliony internautów. Smacznego!
Czytaj także: To się jadło w PRL-u. Bajecznie proste bajaderki
Przepis na gotowany kalafior. Potrzebne składniki:
- kalafior cały
- 2-3 litry wody
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
Czytaj także: Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato
Przepis na gotowany kalafior. Sposób przygotowania:
- wodę i mleko zagotuj w wysokim garnku
- cały kalafior włóż do garnka, dodaj cukier i sól i gotuj przez 15 minut
- na patelni podpraż samą bułkę, po czym dodaj masło, całość połącz ze sobą
- ugotowanego kalafiora polej masłem z bułką