Każdego czasem nachodzi ochota na gorący, ociekający sosem i wypełniony dodatkami fast food. Niestety, po zjedzeniu takiego dania często pojawiają się wyrzuty sumienia - w końcu nie jest to wartościowe jedzenie, pełno w nim konserwantów, tłuszczu i niepotrzebnych kalorii, a w dodatku obecne nie jest już tak tanie, jak kiedyś.
Czytaj także: Jajecznica na... winie! Staropolski przepis z XVII wieku
Na szczęście istnieją sposoby, by cieszyć się smakiem kuszących kanapek i burgerów, jednocześnie zapewniając swojemu organizmowi pełnowartościowy posiłek i nie wydając fortuny. Wystarczy przygotować "fast food" w domu! To wcale nie jest takie trudne ani pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Domowego Grandera jak z KFC zrobicie w parę chwil, a gwarantujemy - potem nie będziecie już chcieli wracać do burgerów robionych taśmowo.
Przepis na domowego Grandera jak z KFC. Potrzebne składniki
Stripsy:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Pół łyżeczki czosnku w proszku
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta chilli
- Sól, pieprz
Panierka:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mleka
- Szczypta chilli
- Sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- Bułka z sezamem lub brioszka - można dostać w dobrych piekarniach, lub upiec samodzielnie
- Sałata lodowa
- Cebula czerwona
- Pomidor
- Kilka plastrów boczku
- Kilka plastrów sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Ulubiony sos BBQ
- Olej do smażenia
Przepis na domowego Grandera jak z KFC. Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z przyprawami i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Cebulę pokrój w piórka
- Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko i przyprawy do panierki. Wszystko wymieszaj.
- W tak utworzonym cieście obtocz dokładnie kawałki kurczaka.
- Do osobnego naczynia z pokrywką (np. garnka) nasyp pół szklanki mąki. Włóż do niego obtoczone w cieście kawałki kurczaka, przykryj pokrywą i potrząsaj, aż kurczak będzie równo pokryty mąką.
- Stripsy smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste.
- Bekon usmaż do chrupkości.
- Śmietanę połącz z majonezem.
- Bułki przekrój na pół, podgrzej w tosterze lub na suchej patelni, przekrojoną stroną w dół.
- Jedną część bułki posmaruj sosem majonezowym, a drugą BBQ.
- Na spodniej części bułki połóż usmażonego stripsa, następnie 2 plastry bekonu, plaster sera, 2 plastry pomidora, cebulkę, liść sałaty i przykryj drugą częścią bułki.