Lukumades to pączki popularne w Grecji, Turcji czy na Cyprze. Tradycyjnie polewa się je miodem lub słodkim syropem i posypuje pokruszonymi orzechami. Najlepiej smakują na ciepło tuż po przygotowaniu, ale wystudzone też są bardzo dobre. To doskonała przekąska na karnawał.
Lukumades. Potrzebne składniki:
- 85 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 450 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- białko jajka
- olej do smażenia
- kilka łyżek płynnego miodu
- łyżka ziaren sezamu, łyżka drobno pokrojonych orzechów
- łyżeczka cynamonu
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
Lukumades. Sposób przygotowania:
- drożdże pokrusz, dodaj oliwę z oliwek i zalej wszystko ciepłym mlekiem
- drożdże dobrze wymieszaj w ciepłym mleku i odstaw na bok
- w oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą
- dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj dokładnie, aż ciasto będzie jednolite i gładkie
- miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia
- białko ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrośniętego ciasta, całość wymieszaj
- w głębokim garnku rozgrzej olej
- małą łyżeczką formuj kulki i szybko wrzucaj na rozgrzany tłuszcz
- smaż z obu stron, aż do zarumienienia
- pączki przekładaj na talerz wyłożony ręczniczkami do pieczenia, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- jeszcze ciepłe pączki polej miodem, posyp cynamonem, sezamem lub orzechami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl