Steki z kalafiora są bardzo zdrowe i odżywcze. Będą doskonałą alternatywą dla ciężkich i tłustych dań mięsnych, które zazwyczaj pojawiają się na imprezach przy grillu. Steki można także podać jako dodatek do innych potraw.
Grillowane steki z kalafiora. Potrzebne składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól oraz pieprz
- bazylia
- curry
- tymianek
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- 100 g parmezanu
Czytaj także: Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików
Grillowane steki z kalafiora. Sposób przygotowania
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
- Czosnek przełóż do miski, dodaj oliwę, sok z limonki oraz przyprawy.
- Kalafior umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Warzywo przełóż do większego naczynia i zalej marynatą, a następnie odstaw na oko pół godziny.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Steki z kalafiora grilluj aż się zarumienią, a na koniec posyp je startym serem.
Steki z kalafiora mogą być samodzielną przekąską albo dodatkiem do innych dań. Najlepiej smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także: Obejrzyj także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl