Grzanki w jajku to świetny sposób na szybkie i pożywne śniadanie lub sycącą przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w przyrządzeniu "tosty po polsku" często są jedną z pierwszych poważniejszych potraw, jakie przyrządzać uczą się dzieci.
I nic dziwnego, bo to z tego prostego dania, które składa się z zaledwie dwóch składników, łatwo wyczarować nowe smaki. Sekretem są przyprawy. Grzanki w jajku z dodatkiem czerwonej, wędzonej papryki to smak prosty i oryginalny zarazem.
Grzanki w jajku z dodatkiem wędzonej papryki. Potrzebne składniki:
- 2-3 kromki białego chleba
- tłuszcz do smażenia (najlepiej maso klarowane)
- 2 całe jajka
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Grzanki w jajku z dodatkiem wędzonej papryki. Sposób przyrządzania:
- patelnię o średnicy 28 centymetrów rozgrzej ze sporą ilością tłuszczu
- jajka rozbij do miseczki lub szerokiego kubka, dokładnie wymieszaj tak, aby żółtko połączyło się z białkiem. Posól i popieprz do smaku, w proporcjach takich, jakich zazwyczaj używasz do jajecznicy.
- jajka z przyprawami wylej na głęboki talerz. Obtaczaj w nich kromki chleba z obu stron dokładnie.
- Chleb w jajku wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Zalej kromki resztą jajek, pilnując by jajka ścięły się równo z obu stron.
- Posyp kromki w jajku obficie z każdej strony wędzoną papryką pod koniec smażenia. Smaż, aż przyprawa stopniowo będzie uwalniała swój aromat.
Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl