Do marynowania nadaje się praktycznie każdy gatunek grzybów - podgrzybki, maślaki, prawdziwki. Są doskonałą przekąską w okresie zimowym, kiedy świeżych grzybów nie ma w lasach i sklepach. Przygotowanie zalewy, choć wydaje się skomplikowane, jest tak naprawdę bardzo łatwe.
Marynowane grzyby. Potrzebne składniki:
- 0,5 l wody
- 0,5 szklanka octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- kilka ziaren gorczycy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu
- mała marchewka
Grzyby marynowane. Sposób wykonania:
- grzyby dokładnie oczyść i opłucz
- pokrój grzyby w mniejsze kawałki (idealne do marynowania będą same kapelusze lub małe grzyby, które można włożyć do słoika w całości)
- pokrój cebulę i marchewkę
- wszystkie składniki zalewy zagotuj w jednym garnku
- w drugim garnku obgotuj grzyby, marchewkę i cebulę (przez około 5 min; ważne, aby grzyby zachowały jędrność)
- odcedzone składniki włóż do słoików
- grzyby zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć
- słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na bok
- po wystudzeniu można je odwrócić i schować
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także czeskiej Marlenki oraz domowej quiche.
Zobacz także: Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl