Ten przepis warto znać. Przyda się nie tylko wtedy, kiedy w lodówce pozostaje jedynie światło, ale i wtedy, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Tortillę de patatas można również udoskonalić innymi ulubionymi składnikami. Świetnie sprawdzi się tu boczek, a wielbiciele warzyw mogą dodać siekane pomidory czy szpinak.
Przepis na hiszpański omlet. Potrzebne składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 5 jajek
- cebula
- oliwa z oliwek
- sól
Przepis na hiszpański omlet. Sposób wykonania:
- Ziemniaki umyj i obierz
- Pokrój je w plastry o grubości ok. 2 mm
- Cebulę pokrój w cienkie piórka
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i smaż ok. 5 minut co jakiś czas mieszając
- Dodaj cebulę, dopraw solą i smaż pod przykryciem na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając
- Usmażone ziemniaki odcedź na sitku z oliwy
- W tym czasie jajka ubij za pomocą miksera
- Do jajek dodaj ziemniaki i cebulę
- Gotową masę wylej na rozgrzaną na patelni oliwę
- Smaż przez ok. minutę, po tym czasie przy pomocy łopatki sprawdź, czy omlet nie przykleja się do spodu, przykryj patelnię i smaż na małym ogniu 5 minut
- Obróć omlet na drugą stronę i ponownie smaż pod przykryciem 5 minut
Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl