Sposobów na zrobienie tego "burgera" jest naprawdę wiele. Bułkę wymieniasz na ryż z odrobiną nori i oleju sezamowego. Jako "wypełnienie" możesz użyć klasycznego mięsnego burgera, smażonego mięsa mielonego lub wybrać wersję "sushi" czyli rybę, świeże warzywa. Świetnie sprawdzi się w tym wypadku serek śmietankowy. Wystarczy dodać odrobinę do ryżu.
Przepis na ryżowego burgera. Potrzebne składniki:
- szklanka ugotowanego ryżu
- 100 g mięsa mielonego
- mała cebula
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- liść nori
- sól, pieprz
Przepis na ryżowego burgera. Sposób wykonania:
- Do ryżu dodaj łyżeczkę oleju sezamowego i szczyptę soli i podarte na malutkie kawałeczki nori, wymieszaj
- Do mięsa mielonego dodaj sos sojowy, pieprz, posiekaną cebulę, 2 łyżeczki oleju sezamowego, wymieszaj
- Mięso podsmaż na patelni przez 7 minut
- Przygotuj małą miseczkę i wyłóż ją filią spożywczą
- Na spód połóż połowę przygotowanego wcześniej ryżu
- Na ryż połóż gotowe mięso lub inne wybrane dodatki
- Przykryj pozostałą częścią ryżu, wyrównaj jego powierzchnię, zawiń folię i rękami nadaj kształt swojemu "burgerowi"
- Tuż przed podaniem zdejmij folię
Czytaj także: Nie potrzebujesz wędzarni. Przepis na domową szynkę
I gotowe! Przepis jest na jedną porcję, jeśli chcesz zrobić więcej burgerów, przygotuj więcej składników. Nie zapominaj o tym, że jak z każdym przepisem możesz trochę zaszaleć. Świetnie sprawdzą się typowo azjatyckie dodatki takie jak marynowana rzodkiew, pędy bambusa czy paluszki surimi.