Tusza indyka pieczona w całości na świątecznym stole może zrobić niemałe wrażenie. Wbrew pozorom, przepis jest prostszy, niż się wydaje. Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste, podczas pieczenia podlewaj je zebranym w brytfance sosem.
Przepis na świątecznego indyka. Składniki:
- indyk
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 2 korzenie świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- papryka
- gałka muszkatołowa
- 0,5 l bulionu
- 0,5 l soku pomarańczowego
Przepis na świątecznego indyka. Wykonanie:
- Ptaka dokładnie umyj
- Jabłka, imbir i pomarańcze pokrój w plastry, włóż do indyka i zawiąż mięso
- Indyka natrzyj dokładnie wszystkimi przyprawami
- Mięso marynuj ok. 12-24h w lodówce
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego
- Zalej bulionem i sokiem pomarańczowym
- Piecz 30 min do zmięknięcia mięsa
- Przykryj mięso folią i piecz kolejną godzinę
Zobacz także: Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl