Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem

Placki po litewsku to nic innego jak placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są tradycyjne i niedrogie. Na wyjściu otrzymamy danie 2 w 1 - jest bardzo sycące!

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Placki ziemniaczane to klasyczne danie na polskim stole. Istnieje jednak jeszcze jego litewska odmiana - czyli placki nadziewane mięsem mielonym. Zrobić je można na wiele sposobów, każdy z nich nie jest skomplikowany. Dodajmy do tego sos, który lubimy najbardziej - np. śmietankowy, grzybowy lub tzatziki i otrzymamy pyszne danie obiadowe.

Eksplozje na Morzu Śródziemnym. Nagranie z ataku na rosyjski tankowiec

Placki po litewsku. Składniki:

  • 80 dkg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dkg mielonej wieprzowiny (można też pójść na skróty i użyć do placków gotowego tatara lub metki tatarskiej)
  • 2 cebule

Placki po litewsku. Wykonanie:

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć z nadmiaru płynu powstałego po starciu warzyw.
  • Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Drugą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto, a następnie razem z drugim jajkiem wymieszać z mięsem lub tatarem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli używamy gotowego tatara lub metki, należy to robić bardzo ostrożnie, można też pominąć doprawianie).
  • Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć mniej więcej połowę masy ziemniaczanej formując spore placki (od 3 do 5 w zależności od wielkości patelni i naszych potrzeb).
  • Mięso podzielić na porcje równe liczbie placków.
  • Placki podsmażać tak długo, aż od spodu zaczną się rumienić. Wtedy na wierzch każdego z nich położyć, jak najbardziej płasko, mięso. Nadzienie przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. To najtrudniejszy etap, dlatego warto na chwilę zestawić patelnię z ognia i zrobić to bardzo spokojnie.
  • Odwrócić placki i przysmażamy na złoto.
  • Przełożyć je do odpowiedniego naczynia i włożyć jeszcze na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180 C – bez termoobiegu).
  • Podawać placki z ulubionym sosem - śmietankowym, tzatziki lub grzybowym.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami