Kugel, czyli po prostu babka ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Jednak ze względu na jego niewątpliwe walory kulinarne pokochali je także Polacy. Występuje zarówno w pikantnym, jak i słodkim wariancie – w drugim może zostać podane jako... deser!
Przeczytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Przepis na kugel pomysłu Magdy Gessler: potrzebne składniki
- łyżka pieprzu
- dwie łyżki soli
- łyżka oleju
- pięć jajek
- dwie cebule
- około kilograma ziemniaków (10 sztuk średniej wielkości)
Przeczytaj także: Przepis Magdy Gessler na karkówkę. Idealna na wiosennego grilla
Przepis na kugel pomysłu Magdy Gessler: sposób przygotowania
- Umyj i obierz ziemniaki oraz cebulę. Zetrzyj oba warzywa na tarce o małych otworach.
- Starte już ziemniaki i cebulę należy przełożyć na sito, a następnie odstawić na 10 minut taki, aby pierwsze warzywa ociekły.
- Zbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij – dodając szczyptę soli – na sztywną pianę.
- Przenieś ziemniaki do miski, przypraw je solą oraz pieprzem i mieszaj, aż utworzą jednorodną masę.
- Do ziemniaków dodaj ubite wcześniej białko i lekko wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę przełóż do formy dokładnie wysmarowanej olejem.
- Dokładnie okryj masę folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika
Po godzinie możesz wyjąć formę. Uważaj, żeby się nie oparzyć! Jeszcze przez około kwadrans piecz potrawę bez folii aluminiowej tak, aby wierzch zarumienił się na złocisty kolor. Twój kugel jest gotowy!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.