"Marcinek" to tradycyjne ciasto z regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki. Wielowarstwowy wypiek prezentuje się bardzo efektownie, lecz wbrew pozorom... nie jest trudny w przygotowaniu! Będzie hitem na weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi, ale sprawdzi się nawet zamiast tortu na urodzinach czy przy innej uroczystej okazji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Potrzebne składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 kostka masła (lub margaryny)
- 300 ml śmietany 18 proc.
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 1 litr śmietany 30 proc.
- 400 ml śmietany 18 proc.
- 40 ml śmietany 12 proc.
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- aromat migdałowy
Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta. W jednej misce wymieszaj mocno schłodzoną śmietanę z sodą. W drugiej misce utrzyj ciepłe masło z cukrem, aż otrzymasz białą masę.
- Gdy masa będzie puszysta, cały czas miksując, dodaj stopniowo śmietanę z sodą, jajka oraz żółtka.
- Gdy składniki się połączą, dodaj połowę mąki.
- Ciasto zagnieć ręką, stopniowo dodając resztę mąki.
- Gdy ciasto stanie się gładkie i sprężyste, podziel je na około 15-20 równych kuleczek.
- Każdą kuleczkę rozwałkuj na bardzo cienki, niemal przeźroczysty placek o średnicy około 22 cm.
- Placki piecz po kolei w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 7 minut - do lekkiego zarumienienia. Wyjmij i ostudź.
- Przygotuj krem. Śmietanę ubij cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny i aromat, krótko zmiksuj.
- Placki układaj jeden po drugim na paterze i przekładaj je kremem. Wierzch oraz brzegi wysmaruj resztą kremu. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy zmięknie i połączy się już w pyszną całość. Smacznego!