Smażony ser? Tak, to tradycyjny element czeskiego obiadu. Nasi sąsiedzi zajadają się nim na potęgę i w sumie nie ma im się co dziwić - to dosłowne niebo w gębie. Najczęściej podaje się go z frytkami i sosem tatarskim, ale doskonale smakuje również w wersji solo.
Co prawda walory smakowe zdecydowanie przeważają takie aspekty jak mała zawartość tłuszczu czy kalorii, ale warto. Szczególnie jeśli brakuje Ci już pomysłów, a schabowy już przejadł się całej rodzinie.
Taki smażony ser to doskonała propozycja również na grilla, który w taką pogodę będzie jak zbawienie. Goście będą zastanawiać się, co smakuje tak wyborowo, a Ty zaoszczędzisz czasu na przygotowywaniu wymyślnych przepisów. Nie czekaj i przyrządź go już dziś!
Czeski przysmak. Składniki:
- ser żółty,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- jajka,
- mleko 2%,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Czeski przysmak. Wykonanie:
- Przygotuj dwa talerzyki, miskę i patelnię.
- Na jeden spodek wysyp bułkę tartą, a na drugi - mąkę.
- Do miski wbij jajka i wlej mleko.
- Roztrzep do połączenia składników.
- Następnie dopraw jeszcze pieprzem według uznania.
- Kostkę żółtego sera pokrój w grube plastry.
- Obtocz w mące, potem rozkłóconym jajku z mlekiem i bułce tartej.
- Powtórz jeszcze raz.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (zanim położysz ser, musi być odpowiednio ciepły, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu).
- Ułóż panierowany ser i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- Podawaj z frytkami i sosem tatarskim, jak przy prawdziwym czeskim obiedzie.