Kotlety jajeczno-ziemniaczane królowały na polskich stołach w czasach PRL. To banalnie proste danie przygotujesz z kilku składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Wystarczy ugotować jajka oraz ziemniaki, dodać śmietanę oraz przyprawy i wszystkie składniki razem wymieszać. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a poczujesz smak dawnych lat. Smacznego!
Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka gęstej śmietany
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
Czytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Sposób przygotowania:
- ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz je kiedy ostygną
- 6 jajek ugotuj na twardo i obierz ze skorupek
- ziemniaki i jajka przepuść przez maszynkę lub zblenduj, a następnie dodaj szczypiorek, śmietanę, surowe jajko, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj
- z powstałej masy formuj kotleciki
- kotleciki obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzany maśle klarowanym
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl