Świąteczne ciasto choinka to pyszny i chrupiący deser o pięknym kształcie. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Zamiast masy makowej możesz użyć np. kremu czekoladowego, powideł śliwkowych lub pasty szpinakowo-serowej.
Przepis na ciasto "choinka". Składniki:
- duże opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa
- jajko
Przepis na ciasto "choinka". Wykonanie:
- wykrój z ciasta francuskiego dwa takie same płaty w kształcie choinki
- jeden płat posmaruj makiem
- przykryj drugim płatem ciasta
- boki ciasta pokrój w paski (zostawiając środek)
- zawijaj każdy bok 2 razy, krótsze tylko raz
- z pozostałego ciasta możesz wykroić gwiazdki i ozdobić ciasto
- jajko roztrzep widelcem i smaruj ciasto
- ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do ok. 190 st. C i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Zobacz także: Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl