W przygotowaniu pysznych naleśników z kapusty najważniejsze jest zrobienie dobrego ciasta. Pamiętaj, że możesz użyć bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego. Ciasto powinno być gładkie i lejące się. Koreańskie naleśniki wychodzą lekko chrupiące i słodkie w smaku. Możesz podawać je z sosem sojowym lub bez niczego.
Czytaj także: Przepis na domowe pieguski. Gotowe w 15 minut
Przepis na koreański naleśnik z kapusty. Składniki:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowy
- 2/3 szklanki mąki
- pół łyżeczka soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
Do sosu (opcjonalnie):
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka octu
- 1 łodyga zielonej cebulki
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
Czytaj także: Międzynarodowy dzień pizzy. Przepis na cztery mini pizze
Przepis na koreański naleśnik z kapusty. Wykonanie:
- liście kapusty dokładnie opłucz
- przygotuj sos: zieloną cebulkę posiekaj, dodaj do niej resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj
- w drugiej misce wymieszaj bulion, sól, mąkę i jajko na jednolitą masę
- olej roślinny rozgrzej na dużej patelni
- liście kapusty zanurz w cieście, tak aby ciasto pokryło cały liść
- liście w cieście przekładaj na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron, aż będą złociste, w międzyczasie dociskaj je łopatką, aby były równomiernie usmażone
- naleśniki z kapusty przełóż na talerz i pokrój na mniejsze kawałki
- podawaj na ciepło, najlepiej z sosem sojowym
Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl