Sezon na świeży bób trwa, warto więc włączać go do diety jak najczęściej. Oprócz walorów smakowych i odżywczych bób ma także wiele właściwości leczniczych. Bób jest świetnym źródłem białka. Świeży bób to również źródło, m.in. potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku czy kwasu foliowego.
Prażony bób z przepisu tiktokerka o nicku @lowcazarcia możesz podać jako dodatek do dania lub jeść bez niczego. Nagranie tego przepisu obejrzało już niemal milion internautów. Autor przepisu przekonuje, że prażony bób z odrobiną soli, czosnku i chilli smakuje o wiele lepiej niż tradycyjny gotowany w wodzie.
Przepis na prażony bób. Potrzebne składniki:
- bób
- czosnek
- chilli
- olej
- sól
Przepis na prażony bób. Sposób przygotowania:
- na mocno rozgrzaną patelnię wsyp umyty bób
- bób smaż na suchej patelni przez ok. minutę
- po minucie zmniejsz ogień na średni i dalej smaż bób delikatnie mieszając
- po ok. 5 minutach wlej na patelnię ok. 2-3 łyżek oleju, jeżeli lubisz posyp bób płatkami chilli i czosnkiem pokrojonym w plasterki
- bób praż jeszcze przez ok. 5 minut
- skórki bobu powinny być mocno zarumienione
- na koniec bób posyp solą morską lub zwykłą